Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgContentartcolorbox has a deprecated constructor in /home/public/sites/www.green-well-westland.nl/plugins/content/artcolorbox/artcolorbox.php on line 19

csm sidetrack afbeelding 7f870c3a24

“We hebben de oorzaak gevonden, het probleem opgelost en we zijn blij dat de bron weer draait. Dat vieren we vandaag met onze afnemers en met iedereen die heeft bijgedragen aan de realisatie hiervan”, aldus Ted Zwinkels van het aardwarmteproject GreenWell Westland.

Halverwege 2012 heeft het aardwarmte doublet van GreenWell Westland aan de Ockenburglaan in Honselersdijk een mooie start gemaakt. Later dat jaar konden naast de initiatiefnemers zelf nog zes bedrijven in de omgeving worden aangesloten op de bron. Ted Zwinkels: “Eind 2014 heeft zich echter een onverwachte productiestop voorgedaan. Daarop volgden enkele maanden van overleg en vervolgens enkele maanden van onderzoek en de uiteindelijke hersteloperatie met een side-track afgelopen zomer.” Daarbij waren vele partijen betrokken, waaronder Provincie Zuid-Holland, Gemeente Westland, Platform Geothermie, de Rabobank, Staatstoezicht op de Mijnen, DAGO, het ministerie van Economische Zaken en LTO Glaskracht Nederland.

Kleiprop
De verstopping was een kleiprop die is ontstaan door een defecte lekkende koppeling op 2400 meter diepte. Dat bleek uit een inspectie van de productieput. In een ‘fishing’ operatie is geprobeerd om het defecte materiaal voor nadere inspectie naar boven te halen. Dat is niet gelukt, maar wel zijn delen van de kleiprop verzameld. Analyse daarvan heeft de aanleiding van de verstopping bevestigd.

Om de herstart te onderstrepen werd het concept eindrapport 'Verstoppingen in geothermische putten' uitgereikt aan Frank Schoof, kenniscoördinator aardwarmte. “De kennisagenda is een initiatief van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken om problemen die er zijn of die door deskundigen worden verwacht te helpen oplossen”, zo lichtte Frank Schoof toe. Binnenkort verschijnt het definitieve rapport, met waardevolle informatie om soortgelijke problemen te voorkomen dan wel op te lossen.